actuellecd

Kritiek

Maurice Dielemans, KindaMuzik, May 2, 2003

Les Poules is het improvisatieproject rondom een Canadees trio, bestaande uit de dames Joane Hétu (zang, saxofoon), Diane Labrosse (keyboards) en Danielle Palardy Roger (drums). Het collectief was al eerder actief onder het theatergezelschap Wondeur Brass, maar met Les Poules verkennen ze alweer enige tijd hun muzikale talenten.

Prairie orange telt negen atmosferische werken, waarbij samplers, percussie, saxofoon in verschillende toonsoorten een prominente rol spelen. Met popmuziek heeft het echt totaal niets van doen en zingen doet Joane Hétu niet. In het weidse muzieklandschap van elektronische en akoestische hoorspel maakt ze eigenzinnige klanken met haar mond, die variëren van klikgeluiden tot gehijg in de verte. Uiteindelijk smelt dit alles weer op een sluwe manier samen tot een filmisch klankentapijt.

Zestien lange jaren moest het duren voordat deze cd als opvolger van het debuut Contes de l’amère loi uitkwam. Het lijkt mij onnodig om vergelijkingen te maken, daarvoor is teveel gebeurd in die tussentijd. Maar als improvisatiecollectief is Les Poules met Praire Orange erin geslaagd om een boeiend en soms zelfs broeiend geheel aan elkaar te breien. De tracks blijven zonder uitzondering binnen een uithoudbare lengte, dus als luisteraar raak je nauwelijks verveeld. Of je nu meteen overdonderd wordt door de geluidsbrij is weer net iets anders.