actuellecd

Post

Kritiek

Ben Taffijn, Nieuwe Noten, July 26, 2022
Friday, August 26, 2022 Press

Als er één strijkkwartet niet mag ontbreken in een serie over hedendaagse strijkkwartetten dan is het wel Quatuor Bozzini. Dit Canadese kwartet wijdt zich al decennia aan louter hedendaagse muziek en heeft reeds een groot aantal werken, vaak speciaal voor hen geschreven, in première gebracht. Eerder dit jaar verschenen albums met stukken van Tom Johnson, Combinations en Michael Oesterle, Quatuors op hun eigen label, als download te verkrijgen.

Tom Johnson hoort bij de belangrijkste componisten van de Amerikaanse minimal music, ook al is hij minder bekend geworden dan Phililp Glass, Steve Reich en Terry Riley, zijn muziek is er niet minder boeiend door. Muziek ook die het uiterste vraagt van een strijkkwartet. De repetitieve figuren die Johnson direct in het kwartet waar het album zijn titel aan ontleent, Combinations gebruikt, vragen om een perfecte instrumentbeheersing en een optimaal gevoel voor timing. In het eerste deel in een vrij hoog ritmisch tempo, in het tweede, het vierde en vijfde deel in een veel tragere samenhang, maar in het derde in een tempo dat veel weg heeft van een dans. Prachtig hoe Johnson hier samenhang creëert tussen de vier strijkers. Tilework for String Quartet heeft slechts één deel, speels maakt Johnson hier gebruik van de toonladder. Opvallend is het uit vijftien delen bestaande Four-Note Chords in Four Voices, een opvallend ingetogen stuk. Tot slot klinkt het uit acht delen bestaande Formulas for String Quartet, waarin Johnson wederom werkt met een serie bijzondere patronen. Sommige daarvan zijn zeer fragiel, zoals de eerste twee, andere zoals bijvoorbeeld de vijfde, zijn opwindend ritmisch.

The repetitive figures that Johnson uses from the outset in the quartet from which the album takes its title, Combinations, require perfect control of the instruments and an optimal sense of timing.